Havuz Nem Alma Cihazları kapalı havuzlarda nem alma işlemini gerçekleştirmek için kullanılır. Ortam havasında bulunan su buharının kısmi basıncı doyma basıncından düşük ise, havuz suyu yüzeyinde buharlaşma meydana gelir. Bunun sonucu havadaki nem miktarı istenilmeyen bir seviyeye yükselmektedir. Kapalı yüzme havuzlarında nem oranının VDI 2089/1 ‘ göre % 40 – % 64 değerleri arasında olması gerekmektedir. Havuz nem alma santrallerinde ısı geri kazanım plakası hem nem alma hem de tekrar ısıtma proseslerinde rol alır. Dış hava sıcaklığı, mahal sıcaklığı, mahal nemi gibi birçok parametreye göre nem alma ihtiyacını belirler ve bu ihtiyacı en düşük enerji tüketimi ile sağlayacak çalışma modunu belirler. Mikro işlemcili tam otomatik kontrol sistemi ile birlikte üretilir. Bu sayede tüm kullanım şekillerinde sonucu garanti edecek şekilde cihaz üzerindeki elemanları kumanda eder.
Paket Havuz Nem Alma Santralleri Özellikleri
GÖVDE
Galvaniz çelik profillerden oluşan iskelet ile 50 mm tas yünü izolasyona sahip çift cidarlı dış ve iç yüzey elektrostatik toz boyalı, iç kompanentler (fan, motor, filtre kasası v.b.) klordan etkilenmeyecek şekilde epoksi boya ile boyanmış panel ve servis kapılarından oluşmaktadır. (DIN 1886 şartlarına uygun olarak tasarlanmış ve üretilmiştir.)
SOĞUTUCU BATARYA (EVAPORATÖR)
Direkt expansion olarak çalışan batarya, üzerinden geçen havayı çiğ noktasına kadar soğutarak yoğuşmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Batarya bakır boru – alüminyum gold eloksal kanatlardan oluşmakta ve batarya kasedi klora karsı epoksi boya ile kaplanarak korunmuş ve uzun ömürlü olması sağlanmıştır.
KONDENSER (HAVA SOĞUTMALI)
Batarya bakır boru – alüminyum gold eloksal kanatlardan oluşmakta ve batarya kasedi klora karsı epoksi boya ile kaplanarak korunmuş ve uzun ömürlü olması sağlanmıştır. Nemi alınmış karışım havasının kurutulması amacı ile tasarlanmış olup yüksek ısı geçirgenliğine sahiptir. Soğutucu gazın yoğuşması bu bataryada olmaktadır.
ISITICI BATARYA
Standart olarak 90 / 70 °C sıcak su rejiminde üretilen batarya bakır boru – alüminyum gold eloksal kanatlardan oluşmakta ve batarya kasedi klora karsı epoksi boya ile kaplanarak korunmuş ve uzun ömürlü olması sağlanmıştır. Donma termostatı ile kısın ısıtıcı bataryanın donmaya karsı korunması sağlanmıştır. İsteğe bağlı olarak kızgın sulu ve buhar için de üretilebilmektedir. Elektrikli Isıtıcı: Mevsim geçişlerinde ve merkezi ısıtma sisteminin çalışmadığı durumlarda otomatik olarak ve kademeli şekilde devreye girer. Elektrikli ısıtıcı kumandası kapasitesine göre 1-2 veya 3 kademeli olarak yapılmıştır. Elektrikli ısıtıcı üzerindeki ısı 60 °C’yi geçerse içeride bulunan emniyet termostatı rezistansları devre dışı bırakır. Cihazın bu özelliği motor yanmasına karsı önlem olup, vantilatörlerin devrede kalması ile aşırı sıcaklık sisteme zarar vermeyecek şekilde dışarı atılır.
ISI GERİ KAZANIM BATARYASI
Heat – Pipe prensibi ile çalışan batarya, tam kapalı olarak dizayn edilmiş ve içine ısı iletim gazı şarj edilmiştir. Gazın buharlaşması ve yoğuşması ile mahalden emilen sıcak ve nemli havanın ön yoğuşması sağlanırken ısının taze havaya aktarılması sağlanır. Batarya bakır boru – alüminyum gold eloksal kanatlardan oluşmakta ve batarya kasedi klora karsı epoksi boya ile kaplanarak korunmuş ve uzun ömürlü olması sağlanmıştır.
VANTİLATÖR
Gerekli hava debisi ve cihaz dışı statik basıncı sağlayacak özellikte çift emişli öne eğik sık kanatlı santrifüj fanlar seçilmiştir. Kayış kasnak tertibatı olan fan ve motor grubu sessiz ve güvenli çalışacak şekilde kaide üzerine alınmış ve titreşim absorberleri ile gövdeye oturtulmuştur. Epoksi boya ile boyanarak klora karsı korunmuştur.
SOĞUTMA KOMPRESÖRÜ
R407C ve R410A gazı ile yüksek verimli sessiz çalışan scroll hermetik kompresörler kullanılmıştır. Vana takımları, karter ısıtıcı ve titreşim absorberleri, Alçak – Yüksek basınç presostatları, Likit donma termostatları, Sight Glass, Drier ve Likit Vanası ile sistemin güvenli çalışması sağlanmıştır. Kompresörler aşırı akım röleleriyle korunmuş olup, gerekli şebeke elektriği 400 V / 3 Faz / 50 Hz’dir.
DİKKAT: Şehir sebeke elektriğindeki değişikliklerden (±%10) veya fazlar arası değişikliklerde (±%3) sisteme regülatör veya özel koruyucu röleler konulması gerekmektedir.
HAVA FİLTRESİ
G4 Sınıfında standart kaset filtre kullanılmakta olup 1,5 – 2 m/sn hava hızlarında geniş toz tutma kapasitesine haizdir. isteğe bağlı olarak taze hava girişine F7 veya F8 sınıfı son filtre de konulabilmektedir.
ELEKTRİK VE OTOMASYON PANOSU (DDC + MCC)
Carel PC03 microprosesor sistemin kıs – gece / kış – gündüz ve yaz şartlarında çalışması için gerekli ortam nemi, sıcaklığı ve taze hava miktarını ihtiyaca uygun olarak ayarlar. Türkçe ve İngilizce komut seçeneklerine sahiptir. İsteğe bağlı olarak RS485 kartı kullanılarak Modbus Protokolü ile bina otomasyon sistemine bağlanabilir veya 150 mt.’ye kadar ilave kumanda ekranı seçeneği mevcuttur. Ayrıca hava akış sisteminde donma termostatı, fark basınç anahtarları (Filtre kirli ve kayış koptu), yüksek üfleme havası limit termostatı, damper servo motorları otomatik kumanda paneline bağlı olarak sistemin düzenli çalışmasını sağlamaktadır.